W październiku i listopadzie klasy pierwsze:1TEA,1TO,1TEO 1TC,1TMA,1TMB,1ea i 1o miały warsztaty z dietetykiem w ramach projektu „Wiemy, co jemy-zdrowiej żyjemy”.
Tematem warsztatów były najczęściej popełniane błędy żywieniowe u młodzieży. Jak czytać etykiety produktów aby unikać niezdrowych napojów i przekąsek? Jak niebezpieczne są napoje „energetyki”? Młodzież dowiedziała się kiedy i jakie spożywać posiłki aby efektywnie się uczyć? A także do czego prowadzi „przebiałczenie” organizmu osób trenujących intensywnie sport. Liczne pytania zadawane pani dietetyk przez słuchaczy świadczą o dużym zainteresowaniu uczniów tematyką zajęć.
Po części teoretycznej młodzież przygotowała (zachowując higieniczne warunki) zdrowe i smaczne napoje izotoniczne, koktajl energetyczny oraz płatki owsiane z jogurtem naturalnym, miodem i bakaliami. Degustowaliśmy i wszystko było pyszne! Widać to na zdjęciach. Polecamy takie drugie śniadanie!
W drugim semestrze odbędą się warsztaty dla pozostałych klas pierwszych.
Dużym zaangażowaniem w realizacji w/w projektu wykazała się klasa 4TMC. W dniu 18 listopada na lekcji geografii, której tematem był rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce, przygotowała 2 pyszne sałatki z warzywami i kurczakiem oraz serem typu feta. Uczniowie kupili wysokiej jakości produkty, przynieśli potrzebne akcesoria kuchenne i środki czystości. Pokazali nam jak można urozmaicić menu drugich śniadań w szkole.
Sałatki smakowały nam wybornie!! Obejrzyjcie zdjęcia 🙂
Koordynatorki projektu: E. Selwa, B. Wolszczak-Misztal, D.Grycner